Γεωπληροφοριακή διαχείριση και ενίσχυση της αειφορίας του αγροτοπεριβάλλοντος μέσα από το μοντέλο της βιολογικής γεωργίας ακριβείας (precision organic agriculture)

Συγγραφείς

  • Αβραάμ Μαυρίδης

DOI:

https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.aei.2010.232

Λέξεις-κλειδιά:

Πολυκριτηριακή ανάλυση, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), Γεωγραφικά δεδομένα, Βιολογική γεωργία, Βιολογική γεωργία ακριβείας, Βιοποικιλότητα, Αειφορία

Περίληψη

Η γεωργία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, εξελίχθηκε μέσα από πρωτοβουλίες και δραστηριότητες σε ατομικό, συλλογικό και θεσμικό επίπεδο παγκοσμίως. Κάνοντας εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας οδηγήθηκε σε ανισσοροπίες της παραγωγής και των στρατηγικών ανάπτυξης, σε υποβάθμιση του αγροτοπεριβάλλοντος, αλλά ακόμη και σε επιβάρυνση της υγείας των καταναλωτών. Η Βιολογική Γεωργία (Organic Agriculture – OA), κάνοντας χρήση διαφόρων εναλλακτικών μεθόδων γεωργικής παραγωγής αναπτύχθηκε σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες πετυχαίνοντας να συνδυάσει την προσοδοφόρα παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με την προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων του οικοσυστήματος και της υγείας των καταναλωτών.

Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται το μοντέλο της Βιολογικής Γεωργίας Ακριβείας – ΒΓΑ (Precision Organic Agriculture – ΡOA) κάνοντας χρήση εφαρμογών Γεωπληροφορικής και Μαθηματικών με χρήση της Πολυκριτηριακής Ανάλυσης (Multicriterial Analysis) και της Μεθόδου Ιεραρχικής Ανάλυσης (Analytical Hierarchy Process). Ο συνδυασμός των μεθόδων αυτών επιτυγχάνει να αξιοποιήσει την Τεχνολογία της Πληροφορικής ενισχύοντας ενεργητικά το μοντέλο της Βιολογικής Γεωργίας και συγχρόνως, την αειφορική διαχείριση των βιολογικά καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων, αλλά και του ευρύτερου αγροτοπεριβάλλοντος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Λήψεις

Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

01-11-2010

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Μαυρίδης Α. (2010). Γεωπληροφοριακή διαχείριση και ενίσχυση της αειφορίας του αγροτοπεριβάλλοντος μέσα από το μοντέλο της βιολογικής γεωργίας ακριβείας (precision organic agriculture). Αειχώρος: Κείμενα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης, (14), 6–29. https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.aei.2010.232