Cube 2 - Hypercube. Η νοηματική ανασυγκρότηση του χώρου: ο επαναπροσδιορισμός των "αρχιτεκτονικών σταθερών" και των πρωταρχικών δομών "σωματικής εμπειρίας"
DOI:
https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.aei.2003.83Λέξεις-κλειδιά:
Σχήμα, Ενσωματωμένη εμπειρία του χώρου, Επαναπροσδιορισμός αρχιτεκτονικών σταθερών, Νοηματικός εμπλουτισμός του χώρου, Κύβος 2: υπερκύβοςΠερίληψη
Με αφορµή τη συγκρότηση αίσθησης χώρου µέσω κινηµατογραφικής αναπαράστασης και την ταινία Cube 2: Hypercube, το παρόν άρθρο εξετάζει τους τρόπους που η νοηµατική ανασυγκρότηση του χώρου µπορεί να εµπλουτιστεί µε σωµατικές παραµέτρους. Επιχειρείται η σύσταση της συγχρονικής και ολοκληρωµένης εντύπωσης του χώρου από τη σκοπιά ενός σώµατος που δρα ως ενεργός φορέας συλλογής ερεθισµά των και συγκροτεί αφαιρετικές δοµές σωµατικής εµπειρίας προκειµένου να οργανώσει την αντίληψη και κατανόηση του χώρου σε ένα συνεκτικό σύνολο. Η χρήση "σχηµάτων" όπως αυτά παρουσιάζονται από τον Mark Johnson (Τhe Body in the Mind, 1987) αποτελούν τα µεθοδολογικά εργαλεία επεξεργασίας πληροφοριών. Τονίζεται η σηµασία της µεταφορικής προέκτασης και της φαντασιακής ανασύνθεσης των αφαιρετικών δοµών εµπειρίας. Αποδεικνύεται ότι η διάδραση της ενσωµατωµένης εµπειρίας µε τα χωρικά συστατικά είναι ικανή να εµπλουτίσει την αντίληψη και νοηµατοδότηση του χώρου καθώς αποκαλύπτει τον τρόπο που αρχιτεκτονικές σταθερές αποσταθεροποιούνται νοηµατικά και επαναπροσδιορίζονται µέσα από τέτοιες διαδικασίες. Η προσέγγιση αυτή αποσκοπεί στην ενεργή επαναφορά του συνειδητού σώµατος κατά την ανάλυση και σχεδιασµό χώρου.