Γειτονιά & Airbnb: αναβάθμιση ή αλλοίωση; Η περίπτωση της περιοχής της Ανάληψης στη Θεσσαλονίκη
DOI:
https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.aei.2024.1630Λέξεις-κλειδιά:
Γειτονιά, Airbnb, Θεσσαλονίκη, Γειτονιά-αξιοθέατο, Εκτοπισμός, GentrificationΠερίληψη
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να καταφέρει να αναδείξει και να ερμηνεύσει την διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην έννοια της «γειτονιάς» και του φαινομένου της Airbnb, αλλά και το τρόπο με τον οποίο η γειτονιά μεταβάλλεται μέσα στην σύγχρονη πραγματικότητα.
Αρχικά, βασική είναι η μελέτη της ίδια της έννοιας της «γειτονιάς», αλλά και η εκ νέου ερμηνεία της έχοντας ως εργαλεία τις πολυάριθμες αναλύσεις για την κατανόησή της.
Στη συνέχεια, μελετάται ο παγκόσμιος τουρισμός, και συγκεκριμένα μια νέα μορφή τουρισμού, αυτή του «urban tourism» (αστικός τουρισμός). Βασικά χαρακτηριστικά που ασπάζεται είναι η αυθεντικότητα και η εμπειρία, αποτελώντας βασικές αναζητήσεις των επισκεπτών, στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα να βιώσουν την πόλη, όπως την βιώνει και ένα ντόπιος.
Και ακριβώς πάνω σε αυτή την δυνατότητα δραστηριοποιείται και η Airbnb. Η Airbnb αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες εταιρίες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων δίνοντας τον «τόπο», δηλαδή την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του διαδικτύου, στον οποίο οι ταξιδιώτες και οι οικοδεσπότες έρχονται σε επικοινωνία και συναλλάσσονται.
Μέσα από την αναλυτική μελέτη των παραπάνω εννοιών, οδηγούμαστε στην ανάδειξη της σχέσης Airbnb – γειτονιάς και στις αλλαγές που επιφέρει μια δραστηριότητα, όπως η Airbnb στις γειτονιές μια πόλης. Οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίαρχα τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξήσεις ενοικίων και μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών προς μακροχρόνια μίσθωση οδηγούμενοι σε εκτοπισμό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις βλέπουν την καθημερινότητά τους να αλλάζει, λόγω της αλλαγής του ίδιου του τοπίου της γειτονιάς τους. Οι επισκέπτες αναζητώντας την εμπειρία της τοπικής κοινωνίας και της εντοπιότητας «εισβάλλουν» στις γειτονιές, χωρίς να υπάρχει κάποιος περιορισμός. Έτσι, η γειτονιά χάνει τα ουσιαστικά συστατικά της, όπως οι κάτοικοί της, και πλέον δημιουργείται η γειτονιά-αξιοθέατο.
Καθώς, η συνθήκη αυτή εμφανίζεται με διαφορετικά χαρακτηριστικά από πόλη σε πόλη και από γειτονιά σε γειτονιά, η παρούσα εργασία μελετά μια ειδική περίπτωση στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανάληψης στην Θεσσαλονίκη. Έχοντας ως εργαλεία τις θεωρίες που μελετήθηκαν και την πρωτογενή έρευνα πεδίου στην περιοχή της Ανάληψης, γίνεται μια βαθιά ανάλυση για το πως η Airbnb κατάφερε να επηρεάσει μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας πτυχές της γειτονιάς-αξιοθέατο.
Λήψεις
Λήψεις
Δημοσιευμένα
Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
Τεύχος
Ενότητα
Άδεια
Πνευματική ιδιοκτησία (c) 2024 Αειχώρος: Κείμενα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.