Ένα χρηστικό περιβάλλον επικοινωνίας για την διάθεση των κτηματολογικών δεδομένων στο διαδίκτυο

Συγγραφείς

  • Δημήτριος Σαραφίδης
  • Ιωάννης Παρασχάκης

DOI:

https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.aei.2004.132

Λέξεις-κλειδιά:

Ελληνικό κτηματολόγιο, Κτηματολογικά δεδομένα, WebGIS, Περιβάλλον διεπαφής

Περίληψη

Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται η εφαρμογή e-Cadastre που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να παρασχεθεί η πρόσβαση στα χωρικά αλλά και τα περιγραφικά κτηματολογικά δεδομένα μέσω του παγκόσμιου ιστού World Wide Web. Με αυτό τον τρόπο, κάθε πολίτης που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τα κτηματολογικά δεδομένα, έχει την δυνατότητα πρόσβασης στα περιεχόμενά τους από οποιοδήποτε μέρος της γης, μέσω του διαδικτύου.

Η βασική λειτουργία της εφαρμογής αυτής είναι η παροχή όλων απαραίτητων πληροφοριών στον ιδιοκτήτη για την ιδιοκτησία του μέσω ενός σύγχρονου περιβάλλοντος επικοινωνίας. Ανάλογα με την ιδιότητά του, κάθε τύπος χρήστη έχει πρόσβαση σε διαφορετικό επίπεδο πληροφοριών έτσι ώστε να προστατεύονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Μεγάλη σημασία δόθηκε στο σχεδιασμό του οπτικού περιβάλλοντος ερωτήσεων έτσι ώστε για την ανάκτηση των δεδομένων από τους χρήστες να μην είναι απαραίτητη η εμπειρία στα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών ή στα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων ακόμη και στη χρησιμοποίηση σύνθετων κριτηρίων αναζήτησης.

Μέχρι να οριστικοποιηθούν τα κτηματολογικά δεδομένα, η πρόσβαση σε αυτά (κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες) γίνεται μέσω της 1ης και της 2ης Ανάρτησης στους αντίστοιχους ΟΤΑ. Οι λειτουργίες ενός παραδοσιακού κτηματολογικού γραφείου κατά την διάρκεια των Αναρτήσεων των κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων παρουσιάζονται στην εργασία αυτή. Οι περισσότερες από τις λειτουργίες αυτές καλύπτονται από τη λειτουργία της εφαρμογής E-Cadastre.

Λήψεις

Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

01-11-2004

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Σαραφίδης Δ., & Παρασχάκης Ι. (2004). Ένα χρηστικό περιβάλλον επικοινωνίας για την διάθεση των κτηματολογικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Αειχώρος: Κείμενα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης, (5), 112–133. https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.aei.2004.132

Τεύχος

Ενότητα

Άρθρα