Είναι "οικονομική" η οικονομική ανάλυση του χώρου; περιφερειακή επιστήμη, οικονομική γεωγραφία και "γεωγραφικά οικονομικά"

Συγγραφείς

  • Αντώνιος Ροβολής

DOI:

https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.aei.2004.113

Λέξεις-κλειδιά:

Νέα οικονομική γεωγραφία, Περιφερειακή επιστήμη, Οικονομική γεωγραφία και πολιτιστική στροφή, Οικονομική θεωρία

Περίληψη

Στο άρθρο αυτό γίνεται μία προσπάθεια να παρουσιαστούν κάποια σημεία των κυρίαρχων σήμερα ρευμάτων της οικονομικής ανάλυσης του χώρου. Δύο από αυτά τα ρεύματα είναι η Νέα Οικονομική Γεωγραφία (ΝΟΓ) και η Οικονομική Γεωγραφία (εννοώντας  με την τελευταία συγκεκριμένες τάσεις της Οικονομικής Γεωγραφίας, όπως αυτήν της "πολιτιστικής στροφής"). Η ΝΟΓ που είναι σε μεγάλο βαθμό "κριτικός" επίγονος της Περιφερειακής Επιστήμης, χρησιμοποίησε υποδείγματα μονοπωλιακού ανταγωνισμού που καταλήγουν σε πολλαπλά σημεία ισορροπίας, και έβαλε την προβληματική που θέτει η διάσταση του χώρου στην ατζέντα των οικονομολόγων. Η ΝΟΓ έχει δεχθεί κριτική με την σειρά της από μια σειρά Οικονομικούς Γεωγράφους, παρότι πολλές φορές και η ανάλυση των δύο πλευρών δείχνει να μην κατανοεί (ή να μην θέλει να κατανοήσει) πλήρως τις θέσεις της άλλης πλευράς. Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι παρότι η ανάλυση της ΝΟΓ απέχει ακόμη από το να έχει αντιμετωπίσει όλα τα θεωρητικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα πολιτικής, που θέτει η διάσταση του χώρου στην οικονομική ανάλυση, παραμένει τουλάχιστον "οικονομική" ανάλυση στην βάση της. Αντίθετα, η Οικονομική Γεωγραφία (έτσι όπως σχηματικά ορίζεται στο άρθρο) είναι πλέον ένα μίγμα θεωρητικών επιρροών από τρέχουσες θεματικές άλλων κοινωνικών επιστημών που δεν συνθέτουν πάντα ένα συνεκτικό σύνολο.

Λήψεις

Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

01-05-2004

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Ροβολής Α. (2004). Είναι "οικονομική" η οικονομική ανάλυση του χώρου; περιφερειακή επιστήμη, οικονομική γεωγραφία και "γεωγραφικά οικονομικά". Αειχώρος: Κείμενα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης, (4), 80–101. https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.aei.2004.113

Τεύχος

Ενότητα

Άρθρα