Πέρα από τον φράχτη: Μια Μεθοδολογική Πρόταση για την Αξιολόγηση του Έγχρωμου Άλλου στο Σύγχρονο Εικονογραφημένο Βιβλίο.

Συγγραφείς

  • Μαρία Καραγιάννη

DOI:

https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2009.499

Περίληψη

Η προσέγγιση της ιδεολογίας του φυλετισμού στην παιδική λογοτεχνία και του βαθμού που αυτός ο ρατσιστικός λόγος αναπαράγεται ή καταρρίπτεται στα σημερινά εικονογραφημένα βιβλία αποτελεί τον κεντρικό άξονα της παρούσας εργασίας. Αναλυτικότερα, επιχειρείται η προσέγγιση της έννοιας του βιολογικού ρατσισμού και των σύγχρονων διαστάσεών του, μέσω της αναφοράς στη ‘θεωρία περί λευκότητας’, η οποία αποτελεί το πεδίο μελέτης ενός νέου επιστημονικού τομέα σπουδών, των White ή Whiteness Studies. Επισημαίνονται οι λόγοι που καθιστούν σημαντική την εξέταση της φυλετικής ιδέας στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και προσεγγίζεται η σχέση της λογοτεχνίας με τη διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας της φυλετικής ταυτότητας. Η σύντομη αυτή μελέτη ολοκληρώνεται με την εξέταση της φυλετικής ιδεολογίας σε πέντε διακεκριμένα ξενόγλωσσα εικονογραφημένα βιβλία, με άξονα μια σειρά κριτηρίων αξιολόγησης της απεικόνισης του έγχρωμου Άλλου σε αυτά.

Λήψεις

Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2009-07-01

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Καραγιάννη Μ. (2009). Πέρα από τον φράχτη: Μια Μεθοδολογική Πρόταση για την Αξιολόγηση του Έγχρωμου Άλλου στο Σύγχρονο Εικονογραφημένο Βιβλίο. ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2009.499

Τεύχος

Ενότητα

ΑΡΘΡΑ