Ο θάνατος του παππού στα σύγχρονα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία

Συγγραφείς

  • Αναστασία Πατέρα
  • Τασούλα Τσιλιμένη

DOI:

https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2008.492

Περίληψη

Η παιδική λογοτεχνία αποτελεί ένα κατάλληλο μέσο για την παρουσίαση της έννοιας του θανάτου στα παιδιά. Η παρούσα μελέτη εξετάζει πως προσεγγίζεται ο θάνατος στα σύγχρονα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Τα βιβλία που σχολιάζονται έχουν ως θέμα τους τον θάνατο του παππού και αναλύονται αναφορικά με την ανταπόκρισή τους στις αντιληπτικές ικανότητες των παιδιών ηλικίας 4-8 ετών, τον τρόπο παρουσίασης της έννοιας του θανάτου, τη δομή της πλοκής τους και τα λογοτεχνικά χαρακτηριστικά τους.
Η εξέταση των κειμένων καταλήγει στο συμπέρασμα πως η έννοια του θανάτου, στα συγκεκριμένα βιβλία, παρουσιάζεται με θετικό και ρεαλιστικό τρόπο τονίζοντας την άποψη ότι ο θάνατος αποτελεί ένα φυσιολογικό μέρος του κύκλου της ζωής και πως τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να συνεχίζουν τη ζωή τους, όταν χάνουν ένα πρόσωπο σημαντικό γι’αυτά.

Λήψεις

Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2008-03-28

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Πατέρα Α., & Τσιλιμένη Τ. (2008). Ο θάνατος του παππού στα σύγχρονα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία . ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2008.492

Τεύχος

Ενότητα

ΑΡΘΡΑ