«Τα ‘καλά’ κορίτσια πάνε στον παράδεισο: απεικονίσεις θηλυκότητας στα παραμύθια των αδελφών Γκριμ»

Authors

  • Σούλα Οικονομίδου

DOI:

https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2013.552

Abstract

Για να δείξουμε ποιες είναι οι απεικονίσεις της ‘ιδανικής’ θηλυκότητας στα παραμύθια των Γκριμ, θα εστιάσουμε σε τρία χαρακτηριστικά παραμύθια της συλλογής τους στα οποία εμφανίζονται γυναίκες-ηρωίδες που συνιστούν ένα αντιθετικό ζεύγος : η απόλυτα ‘καλή’ και η απόλυτα ‘κακιά’. Και στα τρία η ‘καλή’ ηρωίδα υποβάλλεται σε δοκιμασίες από την ‘κακιά’ και στο τέλος, επιδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά της ‘καλοσύνης’ της, δικαιώνεται και επιβραβεύεται, ενώ η ‘κακιά’ τιμωρείται παραδειγματικά.
Αναλύοντας την συνολική αντίθεση μεταξύ της ‘καλής’ και της ‘κακιάς’ ηρωίδας στις συνιστώσες αντιθέσεις της π.χ. όμορφη/άσχημη, εργατική/τεμπέλα, ταπεινή/εγωίστρια, θα δείξουμε ότι τέτοιου τύπου αντιθέσεις αποτελούν εκφάνσεις συγκεκριμένων ιδεολογιών. Παρ’ ότι θα επικεντρωθούμε σε απεικονίσεις έμφυλων ταυτοτήτων θα δείξουμε ότι η ιδεολογία πάνω στην οποία αυτές εδράζονται δεν είναι μόνον η πατριαρχική αλλά και άλλες κυρίαρχες ιδεολογίες της εποχής όπως η αστική και η χριστιανική/προτεσταντική ιδεολογία.
Για την ανάλυση των έργων θα χρησιμοποιήσουμε μία υλιστική φεμινιστική προσέγγιση εξετάζοντας τις απεικονίσεις θηλυκότητας στο φως των ιστορικών /κοινωνικών/πολιτισμικών συνθηκών που επικρατούσαν όταν οι Γκριμ κατέγραψαν, ‘αστικοποιώντας’ τα, τα γερμανικά λαϊκά παραμύθια της εποχής τους.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2013-02-01

How to Cite

Οικονομίδου Σ. (2013). «Τα ‘καλά’ κορίτσια πάνε στον παράδεισο: απεικονίσεις θηλυκότητας στα παραμύθια των αδελφών Γκριμ». KEIMENA/TEXTS for the Research, Theory, Critique and Didactics of Children’s Literature. https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2013.552

Issue

Section

Articles