Η αφηγηματολογία ως μέσο προώθησης της κριτικής ανάγνωσης της λογοτεχνίας: εστιάζοντας στο διήγημα του Αντώνη Σαμαράκη «Σ’ ένα συνοριακό σταθμό».

Authors

  • Σπύρος Κιοσσές

DOI:

https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2008.496

Abstract

Η αξιοποίηση της αφηγηματολογίας στη διδακτική της  λογοτεχνίας, σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, οφείλει να γίνεται με ιδιαίτερα συστηματικό τρόπο, ώστε η συμβολή της να καθίσταται αποτελεσματική στη συγκρότηση ερμηνειών, στο φωτισμό διαφόρων πλευρών του κειμένου και στην καλλιέργεια του κριτικού πνεύματος των μαθητών. Στην εργασία μελετώνται οι (όχι πάντα αυτονόητες) θεωρητικές προϋποθέσεις για τη χρήση αφηγηματολογικών όρων και μεθόδων στη διδασκαλία λογοτεχνικών έργων, προτείνεται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προσέγγισής τους ως τμήματος μιας ευρύτερης διαδικασίας κριτικής ανάγνωσης της λογοτεχνίας, και παρουσιάζεται μια ενδεικτική ανάγνωση του διηγήματος του Σαμαράκη «Σ’ ένα συνοριακό σταθμό», η οποία αξιοποιεί κυρίως την εστίαση ως ερμηνευτικό και κριτικό εργαλείο.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2008-12-01

How to Cite

Κιοσσές Σ. (2008). Η αφηγηματολογία ως μέσο προώθησης της κριτικής ανάγνωσης της λογοτεχνίας: εστιάζοντας στο διήγημα του Αντώνη Σαμαράκη «Σ’ ένα συνοριακό σταθμό». KEIMENA/TEXTS for the Research, Theory, Critique and Didactics of Children’s Literature. https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2008.496

Issue

Section

Articles