Το Περιοδικό Διαδρομές στο Χώρο της Λογοτεχνίας για Παιδιά και Νέους (1986-2018): Ο Ρόλος και η Προσφορά του στο Παιδικό Βιβλίο και στην Εξέλιξη, Προώθηση, Μελέτη και Έρευνα της Παιδικής Λογοτεχνίας

Συγγραφείς

  • Metaxoula Manikarou

DOI:

https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2020.688

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εντυπωσιακή άνθηση εργασιών για την αναλυτική καταγραφή και εξέταση των περιοδικών των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της περιφέρειας, είτε ως βιβλιογραφικές καταγραφές και ευρετηριάσεις είτε ως επιστημονικές μονογραφίες. Ακόμη, οργανώνονται επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες για την παρουσίασή τους. Επίσης, αρκετά από τα παλιά και δυσεύρετα περιοδικά, ιδίως τα βραχύβια, είτε αναπαράγονται φωτογραφικά είτε ψηφιοποιούνται, με συνέπεια να είναι προσβάσιμα στο ευρύτερο κοινό.

Μια τέτοια «χαρτογράφηση» των περιοδικών έχει πολλαπλή ωφέλεια. Ως πρωτογενές υλικό μπορεί να φέρει στην επιφάνεια νέες πλευρές της σύγχρονης φιλολογικής και λογοτεχνικής ιστορίας και να οδηγήσει σε αναθεώρηση και επανεκτίμηση πολλών απόψεων (Δασκαλόπουλος, 1997). Παράλληλα, είναι «θέμα ιστορικής δικαιοσύνης απέναντι στα ίδια τα περιοδικά, που έρχονται έτσι στο προσκήνιο και διεκδικούν τον κάποτε παρεξηγημένο ή και αποσιωπημένο ρόλο τους στην ιστορία των γραμμάτων και της πνευματικής μας ζωής» (Μπακογιάννης, 2004: 19).

Στο πλαίσιο της σειράς των ερευνών γύρω από τον περιοδικό τύπο έρχεται να προστεθεί και η παρούσα εργασία, η οποία μελετά το περιοδικό Διαδρομές στο χώρο της Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, κατά την εκδοτική πορεία των τριάντα τριών χρόνων (1986-2018) και εστιάζει στον ρόλο και την προσφορά του στο παιδικό βιβλίο και στην εξέλιξη, προώθηση, μελέτη και έρευνα της παιδικής λογοτεχνίας.

Λήψεις

Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2020-06-01

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Manikarou, M. (2020). Το Περιοδικό Διαδρομές στο Χώρο της Λογοτεχνίας για Παιδιά και Νέους (1986-2018): Ο Ρόλος και η Προσφορά του στο Παιδικό Βιβλίο και στην Εξέλιξη, Προώθηση, Μελέτη και Έρευνα της Παιδικής Λογοτεχνίας . ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2020.688

Τεύχος

Ενότητα

ΑΡΘΡΑ