Η ιστορία στην παιδική λογοτεχνία: ο ρόλος του ιστορικού μυθιστορήματος στη διαμόρφωση εικόνων για τον εθνικό «εαυτό» και τους εθνικούς «άλλους»

Συγγραφείς

  • Μαρία Τσιγγενοπούλου

DOI:

https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2016.614

Περίληψη

Η παρούσα μελέτη αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η ιστορία και το παρελθόν, μέσα από αναπαραστάσεις που διακινούνται εκτός του θεσμικού πλαισίου της σχολικής ιστορίας, και πιο συγκεκριμένα από βιβλία της πρόσφατης λογοτεχνικής παραγωγής τα οποία απευθύνονται στο παιδικό κοινό. Επιχειρήσαμε να παρακολουθήσουμε και να αποτυπώσουμε το πώς κατασκευάζονται και αναπαράγονται αναπαραστάσεις για τον εθνικό «εαυτό» και τους εθνικούς «άλλους». Το ζήτημα αυτό αποτελεί ιδεολογικό διακύβευμα, γύρω από το οποίο έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις κι έχει γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων.

Λήψεις

Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2016-06-01

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Τσιγγενοπούλου Μ. (2016). Η ιστορία στην παιδική λογοτεχνία: ο ρόλος του ιστορικού μυθιστορήματος στη διαμόρφωση εικόνων για τον εθνικό «εαυτό» και τους εθνικούς «άλλους» . ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2016.614

Τεύχος

Ενότητα

ΑΡΘΡΑ