Η περιγραφή ως αφηγηματική τεχνική στη Νινέτ της Ζωρζ Σαρή
DOI:
https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2005.466Abstract
Ο αφηγηματικός χώρος που μάς ενδιαφέρει, εδώ, εστιάζεται σε δύο άξονες : την τεχνική της περιγραφής και την ποιητική του χώρου. Εξαιρετικά χρήσιμη είναι εδώ η συνδρομή του Genette και αυτή των Bachelard κυρίως αλλά και του Lutwack όσον αφορά στην πρώτη και τη δεύτερη συνιστώσα, αντίστοιχα. Η μία διερευνητική προοπτική άπτεται της αφηγηματολογίας και η άλλη της φαινομενολογίας του τόπου.
Χωροχρονικά η ιστορία τοποθετείται σε διαφορετικούς γεωγραφικούς τόπους αλλά εδώ επικεντρωνόμαστε στο Ερινιέ και το Σαιν Λουί. Η επιλογή μας αυτή επιτρέπει να παρακολουθήσουμε αφενός την παιδική-νεανική ζωή της μητέρας της ηρωίδας και αφετέρου μέσα από την (ανα)διήγησή της την αναζήτηση - ανεύρεση της ρίζας της Νινέτ.
Ο κειμενικός κόσμος της αφηγήτριας - συγγραφέως διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδείξει το σημαίνον του τόπου. Χαρτογραφώντας το χώρο, χαρτογραφεί η Νινέτ και τη δική της εσωτερική διαδρομή η οποία αποτελεί μια τοπογραφία του εσωτερικού είναι της, σε μια προσπάθεια αναζήτησης της ρίζας και της ταυτότητάς της. Με την τοπογραφική προσέγγιση φωτίζονται οι υπόγειες διαδρομές που τη συνδέουν με τον εξωτικό τόπο και είναι ενδιαφέρον ότι αυτό που βλέπει και νιώθει δε μετασχηματίζεται εσωτερικά ως μια εικόνα πολιτισμικής ετερότητας αλλά ως κάτι οικείο.