Η σιωπή της Ρουθ και η φωνή της Ρεβέκκας: εικόνες Εβραίων και απόηχοι της Shoah στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους.

Συγγραφείς

  • Δημήτρης Γουλής

DOI:

https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2013.561

Περίληψη

Η μελέτη των αναπαραστάσεων του «άλλου», ως ενός πλέγματος σημείων, συμβόλων, ιδεών, εικόνων και αφηγηματικών επιλογών απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τους ερευνητές της λογοτεχνίας. Ειδικότερα, ο τρόπος που αναπαρίσταται ο Εβραίος, μια αρχετυπική εικόνα της ετερότητας, μέσα από γλωσσικές εικόνες, συμπυκνώσεις αισθημάτων, αντιλήψεων και πολιτισμικών κεκτημένων, απόηχους βιωμάτων και φαντασιώσεων, επαναπροσδιορίστηκε δραματικά, υπό την καταλυτική επίδραση του Ολοκαυτώματος, τροφοδοτώντας ποικιλόμορφα τη λογοτεχνία, πιο πρόσφατα ακόμη κι εκείνη που απευθύνεται σε παιδικό και νεανικό κοινό. Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται η ανίχνευση των λογοτεχνικών αναπαραστάσεων των Εβραίων αλλά και των απόηχων του Ολοκαυτώματος στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους, με μεθοδολογικά εργαλεία που αντλούνται από τη πολιτισμική εικονολογία και τη θεωρία της αφήγησης.

Λήψεις

Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2013-07-01

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Γουλής Δ. (2013). Η σιωπή της Ρουθ και η φωνή της Ρεβέκκας: εικόνες Εβραίων και απόηχοι της Shoah στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους. ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.kei.2013.561

Τεύχος

Ενότητα

ΑΡΘΡΑ