Συγκριτική Μελέτη της Κινητικής Απόδοσης Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας από την Ελλαδα και την Γερμανία με τη Χρήση της Δέσμης Αξιολόγησης “Karlsruher Motorik-Screening” (KMS 3-6)

Συγγραφείς

  • Δημήτριος Παπαδόπουλος ΤΕΦΑΑ, ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης
  • Αντώνης Καμπάς ΤΕΦΑΑ, ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης
  • Χρήστος Χριστοφορίδης ΤΕΦΑΑ, ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης
  • Ιωάννης Φατούρος ΤΕΦΑΑ, ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης
  • Κυριάκος Ταξιλδάρης ΤΕΦΑΑ, ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης

Λέξεις-κλειδιά:

κινητική απόδοση, αξιολόγηση της κινητικής απόδοσης, KMS (3-6), ψυχοκινητική αγωγή, προσχολική ηλικία

Περίληψη

Σκοπός της μελέτης ήταν η σύγκριση της κινητικής απόδοσης 65 παιδιών προσχολικής ηλικίας από την Ελλάδα και 54 παιδιών της ίδιας ηλικίας από τη Γερμανία. Η κινητική απόδοση των παιδιών αξιολογήθηκε με τη χρήση της δέσμης αξιολόγησης Karlsruher Motorik-Screening (KMS 3-6), στην οποία περιλαμβάνονται τέσσερις δοκιμασίες: ισορροπία σε ένα πόδι, πλάγιες αναπηδήσεις, άλμα χωρίς φόρα και δίπλωση από όρθια θέση. Οι επιδόσεις των νηπίων από τις δύο χώρες συγκρίθηκαν κατά φύλο και ηλικία. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε πολυμεταβλητή ανάλυση διακύμανσης (MANOVA). Διαπιστώθηκε πως οι επιδόσεις των παιδιών στην Ελλάδα, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στη Γερμανία, ήταν: 1) σημαντικά χαμηλότερες στις δοκιμασίες «πλάγιες αναπηδήσεις» και «άλμα χωρίς φόρα» 2) σημαντικά υψηλότερες στη δοκιμασία «ισορροπία στο ένα πόδι» και 3) παρόμοιες στη δοκιμασία «δίπλωση από όρθια θέση». Επιπλέον, επίδραση του φύλου στις επιδόσεις των παιδιών παρατηρήθηκε στις επιδόσεις στο τεστ «άλμα χωρίς φόρα» και μεταξύ των τετράχρονων στο τεστ «πλάγιες αναπηδήσεις», με τα αγόρια να υπερέχουν. Αντίθετα, οι επιδόσεις στα τεστ της δέσμης διαφοροποιούνται μεταξύ των τριών ηλικιακών βαθμίδων, εκτός από το τεστ «δίπλωση από όρθια θέση», στο οποίο οι διαφορές δεν ήταν σημαντικές. Συμπερασματικά, το επίπεδο της κινητικής απόδοσης των παιδιών στην Ελλάδα φαίνεται να είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό των παιδιών στη Γερμανία, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την αναγκαιότητα μιας αποτελεσματικότερης ανάπτυξης των κινητικών ικανοτήτων στο ελληνικό νηπιαγωγείο.

Λήψεις

Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2007-04-27

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Παπαδόπουλος Δ., Καμπάς Α., Χριστοφορίδης Χ., Φατούρος Ι., & Ταξιλδάρης Κ. (2007). Συγκριτική Μελέτη της Κινητικής Απόδοσης Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας από την Ελλαδα και την Γερμανία με τη Χρήση της Δέσμης Αξιολόγησης “Karlsruher Motorik-Screening” (KMS 3-6). Αναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, 5(1), 72–81. ανακτήθηκε από https://journals.lib.uth.gr/index.php/inquiries/article/view/1183

Τεύχος

Ενότητα

Άρθρα

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 > >>