Η Εφαρμογή της Θεωρίας Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς για την Υιοθέτηση Υγιεινής Διατροφής σε Ενήλικες
DOI:
https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.ispe.2008.1244Λέξεις-κλειδιά:
Θεωρία Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς, πρόθεση, ενήλικες, υγιεινή διατροφή, κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντεςΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν: α) να εξεταστεί η πρόθεση Ελλήνων να υιοθετήσουν υγιεινή διατροφή
και β) να διαπιστωθεί αν η διατροφική συμπεριφορά διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, το δείκτη μάζας
σώματος, τον τόπο κατοικίας, τη συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες, το μορφωτικό επίπεδο και το οικογενειακό τους εισόδημα. Στην έρευνα συμμετείχαν 80 ενήλικες, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Ερωτηματολόγιο Θεωρίας Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς και το Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόθεση των συμμετεχόντων να υιοθετήσουν υγιεινή διατροφή ήταν θετική (ΜΟ = 5.72), ενώ ο αντιλαμβανόμενος έλεγχος ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας που την επηρέασε (p < .001). Επιπλέον στατιστικά σημαντικές διαφορές βρέθηκαν αναφορικά με το δείκτη μάζας σώματος, τη συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες και τον τόπο κατοικίας.