Ο Σταυρός και η Γροθιά: Επιδράσεις της Εκκλησίας στα εργατικά συνδικάτα - Κουτρούκης, Θεόδωρος Α. (Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, 2024)
Το άρθρο αυτό συνιστά μια απόπειρα να αποτιμηθούν οι επιδράσεις της χριστιανικής Εκκλησίας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Παραθέτοντάς την ιστορική πλαισίωση του θέματος, μελετάμε αρχικά την καθολική κοινωνική διδασκαλία για την εργασία. Στη συνέχεια προσεγγίζουμε τις εκφάνσεις του χριστιανικού σοσιαλισμού και της χριστιανοδημοκρατίας στα εργατικά συνδικάτα και μελετούμε τις επιρροές που δρομολόγησαν στις εργασιακές σχέσεις των χωρών της Δύσης. Τέλος, στα συμπεράσματα της εργασίας επιχειρείται η ανατοποθέτηση των κρίσιμων ερωτημάτων επιβίωσης του χριστιανικού συνδικαλισμού στο σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.