Το Ελληνικό Εργατικό Κίνημα Παθογένειες και Προοπτικές - Στέργιου, Ανδρέας (Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, 2023)
Στο άρθρο αυτό γίνεται προσπάθεια να εξετασθούν οι παθογένειες του ελληνικού εργατικού κινήματος, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην πάροδο του χρόνου. Η ανάλυση των ιστορικών εμπειριών που αποκόμισε το εργατικό κίνημα καταδείχνει, κατά την άποψη του συγγραφέα, ότι η κύρια αιτία παράλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η κηδεμόνευσή του απόκρότος και κόμματα, με τις επιλογές των οποίων ταυτίστηκαν συχνό οι ηγέτες του. Η σύμπλεξη κρότους και συνδικαλισμού δημιούργησαν σταδιακό τον λεγόμενο κρατικό συνδικαλισμό που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την αναξιοπιστία του επίσημου συνδικαλισμού σήμερα. Παράλληλα περιγράφονται οι προοπτικές του θεσμοθετημένου συνδικαλισμού στη νέα παγκοσμιοποιημένη οικονομία και προτείνονται μορφές πολιτικής στάσης και δράσης στο νέο αυτό πλαίσιο.