Από την πάλη των τάξεων στην πάλη των μισθωτών - Τερλεξής, Πανταζής (Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, 2023)
Το άρθρο αυτό υποστηρίζει ότι ο βιομηχανικός τρόπος παραγωγής και η γραφειοκρατική οργόνωσή της έχει μεταβάλλει ριζικό την οικονομική βάση της κοινωνικής συγκρότησης και μαζί μ' αυτή τις δομές και τις σχέσεις της κρατικής εξουσίας. Ανάμεσα σ' αυτές τις εξελίξεις ξεχωρίζουν πρώτον η τριτογενοποίηση του οικονομικού τομέα και δεύτερον η μισθοτοποίηση του εργαζόμενου πληθυσμού. Στα νέα αυτό δεδομένα, αδυνατεί να απαντήσει η παραδοσιακή κοινωνική θεωρία. Η έννοια των μι σθωτών ίσως μπορέσει να δώσει πιο πιστικές απαντήσεις στο θέμα του κοινωνικού ελέγχου και της ταξικής ιερόρχισης.