Λογοτεχνία και πολιτική: Η αντιμιλιταριστική γραφή του LF. Celine - Λαλαγιάννη, Βασιλική (Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, 2023)
Τα ιδεολογικά ρεύματα στην Ευρώπη του μεσοπολέμου συντέλεσαν στην έντονη πολιτικοποίηση της Λογοτεχνίας με εμφανή το διαχωρισμό του συντηρητικού και του δημοκρατικού χώρου. Ο LF. Celine, "ιερό τέρας" της Λογοτεχνίας κατό τον Francois Nadaud επικρίθηκε για αντισημιτισμό και φιλοφασιστικό αισθήματα. Ο Celine έχει όμως να επιδείξει ένα αντιμιλιτριστικό πνεύμα και μία ανατρεπτική πρόθεση που τον αναγάγουν σε ουμανιστή και ειρηνιστή συγγραφέα. Στα μυθιστορήματό του ο πόλεμος πα ρουσιάζεται ως ο έσχατος παραλογισμός της ανθρώπινης ύπαρξης. Το αντιπολεμικό και αντιαποικιοκρατικό πνεύμα, η απόρριψη του ηρωισμού, ο φόβος του θανάτου, αποτελούν δομικό στοιχεία της θεματικής του L.F. Celine.