Από την πατρωνεία στο λαϊκισμό: Κοινωνική θεωρία και πολιτικές σχέσεις - Γεωργούλας, Αντώνης (Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, 2023)
Σε αυτήν την εργασία επιχειρώ να δείξω την αδιόρατη γραμμή που ενώνει τις ιδέες της πολιτικής πελατείας και του λαϊκισμού, οι οποίες αποτελούν το σταθερό αντίπαλο της εκσυγχρονιστικής ιδεολογίας. Η προηγούμενη αντίθεση οικοδομείται πάνω στην ιδέα του μη ολοκληρωμένου κοινωνικού συστήματος ή και της ταξικο-πολιτικής ασυνάφειας. Ωστόσο, πίσω από τους μύδρους που εκτοξεύουν οι "εκσυγχρονιστικές" ιδεολογίες, βρίσκονται συγκεκριμένες αξιώσεις για την αναδιανομή των δυνατοτή των πρόσβασης στο χώρο των οικονομικών ευκαιριών και της κοινωνικής ισχύος.