Οικονομική κρίση, ευρωπαϊκός προσανατολισμός και ελληνορθόδοξη ιδεολογία - Κεσσαρέας, Ευστάθιος (Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, 2023)
Το παρόν άρθρο εξετάζει τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και βασικών τάσεων της ορθόδοξης διανόησης απέναντι στην ελληνική οικονομική κρίση και στο δημοψήφισμα του 2015. Συγκεκριμένα, εστιάζει στις αντιλήψεις για τα αίτια και το χαρακτήρα της κρίσης, όπως επίσης στις προτάσεις διεξόδου από αυτήν. Επίσης, διερευνά το συγκεκριμένο περιεχόμενο που αυτές απέκτησαν, όταν το δημοψήφισμα πυροδότησε τη δημόσια αντιπαράθεση για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Η έρευνα δείχνει ότι, παρά τις διαμετρικά αντίθετες αναπαραστάσεις της Ευρώπης (π.χ., ως «οικογένεια», «Ευρωτέρας», «κοινό σπίτι», «Ευρώπη των Αγορών», «νεο-βαρβαρισμός»), υπήρξε μία παράδοξη αλλά λειτουργική σύμπλευση αντιτιθέμενων θρησκευτικών τάσεων στον θεμελιακό για τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ στόχο παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.