Η κοινωνική αντίδραση έναντι της σεξουαλικής ετερότητας - Μουζάκη Μαρία (Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, 2019)
Το ζήτημα της ταυτότητας του φύλου και της σεξουαλικότητας συνεχίζει να προσκρούει σε βιολογικές, κοινωνικές επιταγές, με οτιδήποτε παρεκκλίνει από την ετεροφυλία να αντιμετωπίζεται ως «ταμπού», «παρεκκλίνουσα συμπεριφορά», η οποία στιγματίζεται και περιθωριοποιείται. Η κοινωνική αντίδραση έναντι της σεξουαλικής διαφοροποίησης φαίνεται να απαντά σε χρόνια, εδραιωμένα, κοινωνικά κατασκευασμένα πρότυπα και συμπεριφορές, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την «κοινωνική» κατασκευή του φύλου. Παρά το γεγονός αυτό, η ύπαρξη ενός τρίτου φύλου, ισάξιου με τα άλλα δύο συνιστά μία διαχρονική κοινωνική πραγματικότητα, η οποία συναντάται σε κάθε πολιτιστικό μόρφωμα. Το παρόν άρθρο επιχειρεί να προσεγγίσει τον τρόπο διαχείρισης της σεξουαλικής ετερότητας, μέσα στο σημερινό κοινωνικο-πολιτισμικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από την ραγδαία εξάπλωση της τεχνολογίας και της γνώσης. Αλήθεια, πόσο διασφαλίζονται πραγματικά τα κοινωνικά δικαιώματα αυτών των ατόμων;