Έκφραση, αντίληψη και κατανόηση συναισθημάτων στον αυτισμό: Ψυχολογικά και νευροβιολογικά ευρήματα - Μισαηλίδη Πλούσια; Δέσποινα Παπούδη (Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, 2009)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να κάνει μια επισκόπηση ερευνών που μελέτησαν τη συναισθηματική ανάπτυξη στον αυτισμό. Η εργασία διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Αρχικά, παρουσιάζονται έρευνες που έδειξαν ότι τα αυτιστικά παιδιά δυσκολεύονται να εκ- φράσουν τα συναισθήματά τους και να αντιληφθούν τα συναισθήματα που εκφράζουν στο πρόσωπό τους οι άλλοι. Κατόπιν, συζητού- νται μελέτες που έδειξαν ότι τα αυτιστικά παιδιά δυσκολεύονται, σε σχέση με τα τυπικώς αναπτυσσόμενα, στην έκφραση και στην κατανόηση «σύνθετων» συναισθημάτων (όπως η ντροπή, η ενοχή, η αμηχανία κ.ά.). Τέλος, παρουσιάζονται τα ευρήματα ερευνών που συνδέουν τη συναισθηματική διαταραχή στον αυτισμό με δομικές και λειτουργικές ανωμαλίες του αμυγδαλοειδούς πυρήνα.