Η Επίδραση των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής στην Ελληνική Οικονομία - Αστρουλάκης Νίκος; Ανθρακίδης Θέμης (Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, 2025)
Η μελέτη αποτιμά την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση (ΠΧΚ) του 2007-2008. Τα έτη 2010 -2018 , η Ελλάδα εντάχθηκε σε τρία Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής (ΠΟΠ) υπό τις μακροοικονομικές και θεσμικές προϋποθέσεις της Τρόικα. Αναφερόμαστε στην περίοδο αυτή ως την περίοδο της Ελληνικής οικονομικής κρίσης. Σε ποιο βαθμό τα ΠΟΠ αντιμετώπισαν τις μακροοικονομικές και θεσμικές αδυναμίες που η ελληνική οικονομία αντιμετώπιζε ήδη πριν το 2010, και κατά πόσο μείωσαν τον κίνδυνο μελλοντικών οικονομικών κρίσεων; Μέσω μιας προσέγγισης πολιτικής οικονομίας, η μελέτη αξιολογεί την εξέλιξη των μακροοικονομικών και θεσμικών παραμέτρων της ελληνικής οικονομίας.