Αναπαραστάσεις της πόλης στα μυθιστορήματα Αμαρτωλή Πόλη του Μάνου Κοντολέων και Η Αλίκη στην Πόλη της Αργυρώς Πιπίνη - Καμπέρη , Μαρία (ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, 2019)
Η λογοτεχνία επηρεάζει την αντίληψή μας για την πόλη και ταυτόχρονα αυτό που βιώνουμε επηρεάζει αυτό που προκύπτει ως λογοτεχνία, συνεπώς, είναι επιτακτική η διερεύνηση της χρήσης της πόλης όχι μόνο ως σκηνικού αλλά και ως χαρακτήρα της μυθοπλασίας. Το παρόν άρθρο απασχολεί το πώς οι ζωές των ανθρώπων μπορούν να επηρεαστούν από την πολυάσχολη και συχνά απρόσωπη αστική ζωή, μέσα από την προσωποποίηση της πόλης στην Αμαρτωλή Πόλη του Μάνου Κοντολέων και στην Αλίκη στην Πόλη της Αργυρώς Πιπίνη. Επιδιώκεται μια συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης της πόλης και των περιπετειών των ηρώων οι οποίες οφείλονται στην ματαιότητα αλλά και την ματαιοδοξία που συχνά χαρακτηρίζουν το άστυ. Διερευνούμε, αφενός, εάν οι απόψεις των συγγραφέων για την πόλη, αποτελούν κινητήριες δυνάμεις που ωθούν τις προσωπικές επιλογές των ηρώων και, αφετέρου, αν η πόλη στα μυθιστορήματα είναι η ίδια αυθύπαρκτη ηρωίδα τους.