«Τα ‘καλά’ κορίτσια πάνε στον παράδεισο: απεικονίσεις θηλυκότητας στα παραμύθια των αδελφών Γκριμ» - Οικονομίδου, Σούλα (ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, 2013)
Για να δείξουμε ποιες είναι οι απεικονίσεις της ‘ιδανικής’ θηλυκότητας στα παραμύθια των Γκριμ, θα εστιάσουμε σε τρία χαρακτηριστικά παραμύθια της συλλογής τους στα οποία εμφανίζονται γυναίκες-ηρωίδες που συνιστούν ένα αντιθετικό ζεύγος : η απόλυτα ‘καλή’ και η απόλυτα ‘κακιά’. Και στα τρία η ‘καλή’ ηρωίδα υποβάλλεται σε δοκιμασίες από την ‘κακιά’ και στο τέλος, επιδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά της ‘καλοσύνης’ της, δικαιώνεται και επιβραβεύεται, ενώ η ‘κακιά’ τιμωρείται παραδειγματικά. Αναλύοντας την συνολική αντίθεση μεταξύ της ‘καλής’ και της ‘κακιάς’ ηρωίδας στις συνιστώσες αντιθέσεις της π.χ. όμορφη/άσχημη, εργατική/τεμπέλα, ταπεινή/εγωίστρια, θα δείξουμε ότι τέτοιου τύπου αντιθέσεις αποτελούν εκφάνσεις συγκεκριμένων ιδεολογιών. Παρ’ ότι θα επικεντρωθούμε σε απεικονίσεις έμφυλων ταυτοτήτων θα δείξουμε ότι η ιδεολογία πάνω στην οποία αυτές εδράζονται δεν είναι μόνον η πατριαρχική αλλά και άλλες κυρίαρχες ιδεολογίες της εποχής όπως η αστική και η χριστιανική/προτεσταντική ιδεολογία. Για την ανάλυση των έργων θα χρησιμοποιήσουμε μία υλιστική φεμινιστική προσέγγιση εξετάζοντας τις απεικονίσεις θηλυκότητας στο φως των ιστορικών /κοινωνικών/πολιτισμικών συνθηκών που επικρατούσαν όταν οι Γκριμ κατέγραψαν, ‘αστικοποιώντας’ τα, τα γερμανικά λαϊκά παραμύθια της εποχής τους.