Ακόμα και οι Υπέρ- ήρωες έχουν ψυχή… Οικογενειακές σχέσεις στον Spiderman ή η νοσταλγία της Αμερικής του 50 - Μουλά, Ευαγγελία (ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, 2011)
Ο σύγχρονος πολιτισμικός μύθος της Αμερικής ως Γης της Επαγγελίας και προστάτιδας της Δημοκρατίας σε συνδυασμό με τις ιστορικές συγκυρίες γέννησαν το είδος των υπέρ-ηρωικών κόμικς, τα οποία παρά την τεράστια απήχησή τους συνάντησαν τις αντιδράσεις των συντηρητικών κύκλων και προσαρμόστηκαν στις επιταγές τους. Οι υπέρ-ήρωες, αρχικά στατικοί και ανεξέλικτοι, σημειώνουν μια ριζική στροφή κατά τη δεκαετία του 60, η οποία αντανακλάται με μεγαλύτερη ενάργεια στον Spiderman. O Spiderman, ένας καθημερινός έφηβος, με διλήμματα και ανασφάλειες, δημιούργησε τη μήτρα του αντιήρωα. Καθώς σταδιακά ενηλικιώνεται και μετατρέπεται από μαθητή σε φοιτητή και παραπέρα σε οικογενειάρχη ή ακόμα και σε βετεράνο εκτός δράσης, παραμένει μέσα του ένα άτομο με εσωτερικότητα που χειμάζεται από υπαρξιακά διλήμματα και δη ανάμεσα στις προτεραιότητες που θέτει από τη μία η κοινωνική του ευθύνη και από την άλλη η οικογένεια. Η οικογενειακή ζωή του φανταστικού σύμπαντος του Spiderman μέχρι και στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του, παραπέμπει ευθέως στη σύνθεση και λειτουργία.