Το ρόδι, το περιοδικό για παιδιά, και οι επιρροές που δέχθηκε από τα παιδικά περιοδικά Cricket και Η Διάπλασις των Παίδων - Τσιβούλη, Θεοδώρα (ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, 2024)
Τα χρόνια της μεταπολίτευσης έχουν χαρακτηριστεί από αρκετούς ερευνητές ως η «Άνοιξη της Παιδικής μας Λογοτεχνίας». Κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, παρατηρείται άνθιση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, καθώς οι εγχώριοι εκδοτικοί οίκοι εκδίδουν συνεχώς όλο και περισσότερα βιβλία που απευθύνονται στα παιδιά και αρκετοί αξιόλογοι Έλληνες συγγραφείς πραγματοποιούν την πρώτη τους εμφάνιση στο ελληνικό λογοτεχνικό στερέωμα, δημιουργώντας και προσφέροντας στα παιδιά εξαιρετικά λογοτεχνικά κείμενα. Μέσα σε αυτό το κλίμα της γενικότερης ακμής και ανάπτυξης της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας κυκλοφορεί στη χώρα Το ρόδι: το περιοδικό για παιδιά. Πρόκειται για ένα περιοδικό, το οποίο δημοσιεύει πλήθος λογοτεχνικών κειμένων από καταξιωμένους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εξέλιξη της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Η παρούσα μελέτη επιχειρεί τη διερεύνηση των επιρροών που δέχθηκε το εν λόγω παιδικό περιοδικό από το λογοτεχνικό παιδικό περιοδικό Cricket, που κυκλοφορεί στην Αμερική ήδη από το 1973, και από το μακροβιότερο ελληνικό παιδικό περιοδικό Η Διάπλασις των Παίδων, που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα επί εβδομήντα οκτώ ολόκληρα χρόνια.