“Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” της Άλκης Ζέη και η “Νινέτ” της Ζωρζ Σαρή στο μικροσκόπιο των διαφυλικών σχέσεων - Τσάτσου-Νικολούλη, Σοφία; Τσιλιμένη, Τασούλα (ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, 2023)
Περίληψη Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται συνοπτικά η μελέτη δύο παιδικών/εφηβικών μυθιστορημάτων των Άλκη Ζέη και Ζωρζ Σαρή υπό την οπτική των διαφυλικών σχέσεων. Στόχος του εγχειρήματος είναι η προσέγγιση των εν λόγω σχέσεων από τρεις διαφορετικές θέσεις: τη νομική, την κοινωνιολογική και την ψυχολογική. Τα μυθιστορήματα που επιλέχτηκαν είναι τα εξής: “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” της Άλκης Ζέη και το μυθιστόρημα “Νινέτ” της Ζωρζ Σαρή. Η παρούσα προσέγγιση ευελπιστεί να αναδείξει την παιδική/εφηβική λογοτεχνία, όχι μόνο ως μέσο απόκτησης μιας βαθύτερης γνώσης σχετικά με την αναπαραγωγή των έμφυλων στερεοτύπων στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινωνία, αλλά και ως εργαλείο ενίσχυσης υγιών διαφυλικών σχέσεων μέσα από την προβολή προτύπων προς μίμηση ή προς αποφυγή. Στο πρώτο μέρος του άρθρου παρατίθεται η θεωρητική προσέγγιση των διαφυλικών σχέσεων υπό τη νομική, κοινωνιολογική και ψυχολογική οπτική, ενώ στο δεύτερο επιχειρείται η αξιοποίηση μέρους του παραπάνω θεωρητικού πλαισίου στην ανάγνωση των δύο φημισμένων μυθιστορημάτων των Άλη Ζέη και Ζωρζ Σαρή. Λέξεις-κλειδιά: Ζέη, Σαρή, διαφυλικές σχέσεις.