Μπορείς να διηγηθείς μια συναρπαστική ιστορία δίχως λέξεις; Τα εικονοβιβλία χωρίς λόγια μπορούν! - Ιορδανάκη Λίνα; Καλογήρου Τζίνα (ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, 2020)
Το εικονοβιβλίο χωρίς λόγια, όπως μαρτυρεί και το όνομά του, βασίζεται αποκλειστικά στην εικονογράφηση για την αφήγηση της ιστορίας και τη μετάδοση των νοημάτων της. Ο κύριος στόχος του παρόντος άρθρου είναι να ορίσει το λογοτεχνικό αυτό είδος και να επισημάνει την εκπαιδευτική, αλλά και την αισθητική, αξία του. Στη σημερινή εποχή, που ο γραμματισμός είναι μια ρευστή έννοια και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων, η ανάγνωση των εικόνων καθίσταται πιο απαραίτητη από ποτέ. Μέσα από αναφορές σε προηγούμενες έρευνες, προτείνεται ότι τα εικονοβιβλία χωρίς λόγια μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά παραδείγματα οπτικού γραμματισμού, να οξύνουν την παρατηρητικότητα και να ενισχύσουν αφηγηματικές και γλωσσικές δεξιότητες. Το πιο σημαντικό προτέρημά τους όμως είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη φαντασία και να μυήσουν αναγνώστες όλων των ηλικιών σε ένα ενδιαφέρον και συνάμα απολαυστικό ταξίδι αποκωδικοποίησης των εικόνων. Παράλληλα, γίνεται εκτενής αναφορά και στην περίφημη «σιωπή» των εικονοβιβλίων χωρίς λόγια, η οποία διερευνάται μέσα από ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους.