Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι»: μεταμοντέρνοι πειραματισμοί πάνω στο κλασικό παραμύθι από τον Τζάνι Ροντάρι και τον Ευγένιο Τριβιζά - Αφεντουλίδου Άννα (ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, 2014)
Στο κείμενο αυτό μελετάται η παρωδιακή μεταγραφή του κλασικού παραμυθιού «Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι» από τον Τζάνι Ροντάρι και τον Ευγένιο Τριβιζά με στόχο να διερευνηθεί η μεταμοντέρνα διάσταση στη γραφή των δύο συγγραφέων. Αρχικά παρουσιάζονται οι βασικές αρχές και τα μεθοδολογικά εργαλεία της μεταμοντέρνας μυθοπλασίας, ενώ ακολουθεί μια σύντομη γνωριμία με τους δύο συγγραφείς και την εποχή τους. Στη συνέχεια στις δύο μεταγραφές του κλασικού παραμυθιού, στο «Αφεντικό και λογιστής ή Το αυτοκίνητο, το βιολί κι ένα αγωνιστικό τραμ» του Ροντάρι (περιέχεται στη συλλογή παραμυθιών Ιστορίες φτιαγμένες στη μηχανή) και στο Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας του Τριβιζά, εντοπίζονται οι μεταμοντέρνες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς, καθώς και η ιδεολογία που εγγράφεται στα κείμενα. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν οι νεοτερικές μεθοδολογικές τους επιλογές συμβαδίζουν με τους αντίστοιχους μεταμοντέρνους προβληματισμούς. Αναδεικνύεται τελικά η νεοτερικότητα των δύο συγγραφέων μέσα από το ιδιαίτερο μεταμοντέρνο πάντρεμα που κάνουν ανάμεσα στην παράδοση και τη νεοτερικότητα.