Η πολυδύναμη και πολυεπίπεδη σχέση κόμικς και λογοτεχνίας: διαμεσική επικοινωνία, διακείμενα, εγκιβωτισμοί, οσμώσεις και θεωρητικές αναζητήσεις - Μουλά Ευαγγελία (ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, 2014)
Το κείμενο παρουσιάζει την πολυδύναμη και πολυεπίπεδη σχέση που αναπτύσσουν τα κόμικς με τη λογοτεχνία, δημιουργώντας απρόσμενες, πολυσημικές συναντήσεις. Αρχικά σχολιάζεται ο επικρατών ιδεολογικός δυισμός ανάμεσα στα γλωσσικά και τα εικονικά προσανατολισμένα κείμενα ως αιτία της υποτίμησης των κόμικς από το πολιτισμικό κατεστημένο και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην ιστορικότητα των ειδών και των μέσων με σκοπό την οριοθέτηση της σχέσης κόμικς- λογοτεχνικότητας, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ιδιότητες του μέσου και τις συνθήκες παραγωγής και πρόσληψής του. Ακολούθως, εξετάζονται περιπτώσεις κόμικς- graphic novels στα οποία η λογοτεχνία αναδύεται και ενσωματώνεται με ποικίλες μορφές: από την υπαινικτική αναφορά και την ευθεία παραπομπή, μέχρι την ειδολογική διαμεσικότητα και τη λειτουργία λογοτεχνικών διακειμένων ως δομικών συνεκτικών υλικών ή εξηγητικού πρίσματος και από τις συνεχείς αναπλαισιώσεις λογοτεχνικών αφηγήσεων και τους εγκιβωτισμούς μέχρι την αυτοαναφορική κριτική θεώρηση της ίδιας της λογοτεχνικής πράξης. Μέσα από την παραπάνω εξέταση αναδεικνύεται η ένταση κι η έκταση της διαμεσικής –μεταξύ κόμικς και λογοτεχνίας- επικοινωνίας, που συνηγορεί υπέρ της ενηλικίωσης του μέσου των κόμικς