Οι πολλαπλές αρρενωπότητες στην ελληνική εφηβική λογοτεχνία - Νικητίδου Ευγενία (ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, 2025)
Το παρόν άρθρο επικεντρώνεται αποκλειστικά στο ανδρικό φύλο αποσκοπώντας να προβάλει τις τάσεις των τελευταίων ετών (2018-2023). Στο πλαίσιο αυτό, το μικρό δείγμα προσεγγίστηκε με βάση την πλοκή, και συγκεκριμένα τις συγκρούσεις που βιώνουν οι έφηβοι πρωταγωνιστές σε σχέση με τον έρωτα, τις σχέσεις με τους ενήλικες και τους συνομηλίκους, τις αναπαραστάσεις του ανδρισμού και της πολυπλοκότητάς του, τις κοινωνικοπολιτικές τους θέσεις, το περιθώριο, τον ηγεμονικό ανδρισμό και την αναζήτηση της ταυτότητας σε ελληνικά εφηβικά μυθιστορήματα. Σε αντίθεση με την πρώιμη εφηβική λογοτεχνία, όπου τα βιβλία ήταν κυρίως μεταφράσεις, σήμερα παρατηρείται μια σημαντική αύξηση της λογοτεχνικής παραγωγής από Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς. Έτσι, συναντάμε ήρωες που απομακρύνονται από τις στερεοτυπικά αναμενόμενες στάσεις για το φύλο τους και προτείνουν νέα μοντέλα έμφυλων συμπεριφορών.