ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ - Κανατσούλη Μένη (ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, 2025)
Αφιέρωμα: «Αγόρια και άνδρες στα βιβλία για παιδιά/εφήβους» Editorial - Επιμέλεια Μένη Κανατσούλη Ομότιμη καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Η μελέτη του ανδρικού φύλου στο πλαίσιο των Σπουδών Φύλου και μάλιστα σε σχέση με τα παιδικά βιβλία είναι σχετικά όψιμη μιας και χρονολογείται ουσιαστικά στο τέλος του προηγούμενου αιώνα. Και πάλι όμως, μετά τον «κλασσικό» συλλογικό τόμο Ways of being male. Representing masculinities in children’s literature and film σε επιμέλεια του John Stephens (2002), έχουμε καιρό να διαβάσουμε μια σύνοψη των νεότερων απόψεων για τα αγόρια και τους άνδρες στην Παιδική Λογοτεχνία. Υπό αυτή την οπτική το αφιέρωμα αυτό με συνολικά 11 άρθρα από 13 συγγραφείς/αρθρογράφους παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς και τα νεότερα βιβλία για παιδιά αναδεικνύονται και οι νέες απόψεις μελετητριών και μελετητών αναφορικά με τις αρρενωπότητες αποτυπώνονται.