Μουσική και διαπολιτισμική αγωγή μέσα από τα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία - Ρόζη- Τριανταφυλλιά Αγγελάκη (ΚΕΙΜΕΝΑ για την έρευνα, τη θεωρία, την κριτική και τη διδακτική της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας, 2023)
H εθνοτική, κοινωνική, πολιτισμική και γλωσσική πολυμορφία που διακρίνει τις σημερινές κοινωνίες καθιστά απαραίτητη τη διαμόρφωση παιδιών που σκέπτονται χωρίς προκαταλήψεις, αποδέχονται την ύπαρξης ποικιλίας απόψεων και ενεργούν σεβόμενα τη διαφορετικότητα. Η μουσική θεωρείται συμπαντική γλώσσα, που επιτρέπει ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο να επικοινωνήσουν. Δεδομένου πως εμπεριέχει διαφορετικά στοιχεία έθνους, ιστορίας, θρησκείας και φύλου που ανασυγκροτούνται κάθε φορά που αναπαράγονται με την εκτέλεσή της, θεωρείται ιδανική μέθοδος ώστε να καταστεί εφικτή η αλληλεπίδραση και αποδοχή ατόμων διαφορετικών μεταξύ τους, που κατανοούν τον κόσμο και τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά. Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που η μουσική αποτελεί θεματική παιδικών βιβλίων; Είναι δυνατόν οι ανήλικοι αναγνώστες να κατανοήσουν άλλους πολιτισμούς, μέσα από την έμφαση που δίδεται στις οικουμενικές ομοιότητες των διαφορετικών ειδών και οργάνων μουσικής; Προβάλλεται, άραγε, η συνεργασία της ορχήστρας ως απαραίτητη για τη σύνθεση και εκτέλεση ενός μουσικού έργου; Αντιπαραβάλλεται με τις κοινωνίες που στηρίζονται στη συνεργασία όλων μας για την επίτευξη της αρμονίας; Στο παρόν άρθρο θα μας απασχολήσει η προσπάθεια τριών συγγραφέων, που χρησιμοποίησαν τη μουσική ως αφόρμηση για να προετοιμάσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν ομαλά στην κοινωνία και να τους εμφυσήσουν τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα. Θα εξεταστεί το περιεχόμενο των έργων, η σχέση κειμένου και εικόνας και η ιδεολογία των συντελεστών των βιβλίων. Θα ερευνηθεί αν, τελικά, η μουσική προβάλλεται ως ανθρώπινο δημιούργημα και μέσο έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών, δια του οποίου γνωρίζουμε τον Εαυτό μας και τους Άλλους. Λέξεις-κλειδιά: Παιδική Λογοτεχνία, διαπολιτισμικό βιβλίο, εικονογράφηση, μουσική παιδεία.