Ο αστικός σχεδιασμός ως γέφυρα πολιτισμικών διαφορών και μέσο ανάπτυξης υποβαθμισμένων περιοχών: εργαλείο σχεδιασμού διαπολιτισμικών χώρων - μελέτη περίπτωσης Πάρκο Afrikaanderplain - Σπυριδοπούλου Ευσαΐα (Αειχώρος: Κείμενα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης, 2020)
Tα τελευταία χρόνια ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να αναζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η μετανάστευση και η αυξανόμενη πολιτισμική ποικιλομορφία δημιουργούν νέες ανάγκες και απαιτήσεις στις σύγχρονες κοινωνίες. Επίκεντρο αυτής της μελέτης είναι ο αστικός δημόσιος χώρος και η διερεύνηση στρατηγικών και μεθόδων σχεδίασης πολυπολιτισμικών δημόσιων χώρων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών. Στo άρθρο θα αναλυθεί η σημασία και ο ρόλος του δημόσιου αστικού χώρου σε κοινωνίες όπου συνυπάρχουν διαφορετικές κουλτούρες, η διαπολιτισμικότητα ως προσέγγιση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ξενοφοβίας και των φυλετικών διαφορών και έπειτα θα εξετασθεί ένα παραδείγμα πολυπολιτισμικού δημόσιου χώρου, το Πάρκο Afrikaanderplein, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας όπου συνυπάρχουν αρμονικά διαφορετικές κουλτούρες και πληθυσμοί. Κύριος στόχος ειναι η διατύπωση προτάσεων για τον σχεδιασμό χώρων που μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και να αλληλεπιδράσουν ποικίλες πολιτισμικά ομάδες. Δημόσιοι χώροι αυτού του είδους, οι λεγόμενοι διαπολιτισμικοί δημόσιοι χώροι, συμβάλλουν στη γεφύρωση των κοινωνικών και πολιτιστικών διαφορών και στην ανάπτυξη των υποβαθμισμένων και γκετοποιημένων περιοχών. Τελικός στόχος του άρθρου είναι η διαμόρφωση ενό